Forskning

Hvad ved vi fra forskningen?

Forskning, headerbillede - 1830x940

Forskningen taler for sig selv!

I Danmark er der endnu ikke udarbejdet konkrete anbefalinger fra sundhedsstyrelsen i forhold til  maksimumgrænse for stillesiddende adfærd. Det skyldes, at der endnu ikke er tilstrækkelig evidensbaseret viden på dette område.

Til gengæld findes der meget forskning, der påviser hvad fysisk inaktivitet gør ved dig og din krop, samt hvilken positiv effekt bevægelse og variation i løbet af dagen kan have for dig.

Færre smerter

I dag ved vi bl.a. at muskel- og ledsmerter kan reduceres ved at variere dine arbejdsstillinger i løbet af dagen.

Ida Høgstedt Danquah, forsker ved Statens Institut for Folkesundhed, udtaler bl.a. at ”man ved en simpel indsats kan undgå nakke- og skuldersmerter. Det handler om at afbryde sin siddetid og bruge sit hæve-sænkebord aktivt, sådan at man skiftevis sidder og står foran computeren”.

Du kan læse mere om studiet her: Færre smerter ved at stå op

The "Take-a-Stand Project"

En undersøgelse fra et projekt ved navn ”Take-a-Stand” påviste en række fordele ved at skifte mellem siddende og stående arbejdspositioner.

Bl.a. følte 87% af testdeltagerne sig mere energiske og 66% følte sig mere produktive når de skiftede mellem stående og siddende arbejdsstilling. 

Vi har samlet resultaterne her til højre. Du kan læse mere om projektet her: The Take-a-Stand Project.

Resultater 1200x800
Påmindelser virker 1200x800

Påmindelser virker

Endnu en undersøgelse foretaget af et dansk bureau med speciale i adfærdsdesign, har påvist at påmindelser stimulerer medarbejdere til aktivt at bruge deres hæve-sænkeborde.

Folk glemmer ganske enkelt at hæve hæve-sænkebordene, eller mangler motivation til at udnytte det fulde potentiale af bordene. Men med simple påmindelser blev denne adfærd ændret. Se resultatet her til venstre.

Du kan læse mere om undersøgelsen her: Making office workers healthier

Fysisk inaktivitet er dødeligt

Fysisk inaktivitet er nu identificeret som den fjerde største risikofaktor for  dødelighed i verden. 

På førstepladsen ligger forhøjet blodtryk, som udgør 13 % af dødsfald globalt. På andenpladsen ligger tobaksforbrug (9%) efterfulgt af for højt blodsukker (6%) på tredjepladsen. 

Det betyder samtidig at fysisk inaktivitet udgør en større risiko for global dødelighed (6%) end overvægt og fedme (5%), som ellers er bredt diskuteret. 

Du kan læse mere om undersøgelsen fra World Health Organization her: Global Health Risk: Mortality and burden of disease attributable to selected major risks.

Hent app’en allerede i dag og få gratis adgang i 30 dage